DÁM (DAMA DAMA)

A dám valaha Magyarországon is őshonos volt, de a jégkorszakban kipusztult. Hazánkban a visszatelepítéseknek köszönhetően található meg újból, és nagyon jól alkalmazkodik természeti adottságaihoz.

Magyarországi elterjedése:

Nagy létszámú állományok élnek Gyulaj környékén, a Felső-Tiszavidéken, Békés és Somogy megyében. Leginkább a sík vagy enyhe dombvidékek, a mezőgazdasági területekkel szabdalt, lombos erdőfoltjait kedveli. A legkiválóbb, a több világrekordot produkáló, az évszázadok során fogalommá vált gyulaji dám. Az elmúlt években az Alföld Észak-keleti részén, a Guth környékén alakult ki olyan dámállomány, amely világrekordokkal büszkélkedhet.

Trófeája a bikákon található lapát formájú agancs, melyet évente vált. Különleges formája miatt igen kedvelt vadásztrófea. A világranglista első tíz helyezettjéből 5 Magyarországon került terítékre. A jelenlegi világranglista első két helyezettjét is hazánkban, Guthon ejtették el.

A dám vadászati idénye:

Dámbikára elsősorban októberben a barcogás idején vadásznak. Hangja ekkor igen jellegzetes, horkantás szerű. A bika ilyenkor barcogóteknőt kapar, és itt várja a teheneket.  E faj jellegzetessége, hogy a tehén választ, hogy melyik bikával akar párosodni. A bikák közti dominanciaharcok a barcogóhelyeken belüli legjobb helyekért folynak. A gyengébb képességű bikák vadászatára a barcogás után novembertől februárig kerül sor.

Vadászati mód:

A legszebb vadászati mód dámbikára a cserkelés, valamint a barkácsolás. Barcogás idején a dám egész nap aktív, így jó eséllyel lehet az izgalomban lévő bikákra vadászni. A gyengébb képességű bikákra és a tarvadakra a barcogás végeztével szoktak vadászni. Sok hazai vadaskert foglalkozik a dámmal, színesítve a vadászati lehetőségeit.

Nemzetközi pontozás:

160,00 – 169,99 bronz
170,00 – 179,99 ezüst
180,00 -tól arany
Vadászati idény:
Golyóérett dámbika október 01. – november 30.
Selejtbika: október 01. – február utolsó napja.
Tehén, ünő október 1 – január 31.
Borjú október 1 - február utolsó napja

GÍMSZARVAS (CERVUS ELAPHUS)

A szarvas Magyarország legjelentősebb nagyvadja. Létszám tekintetében a nyugat-európai állományok is jelentősek, de a minőséget a közép-európai állomány képviseli, hazánkkal az élen.

Magyarországi elterjedése:

Az ország legjelentősebb és egyben legjobb minőségű szarvas populációja az ország dél-dunántúli részén, Zala, Somogy és Baranya megyében található. Közepes minőségűek a Nyugat- és Észak-Dunántúl, valamint az Északi-középhegység szarvasai. A kiváló minőség a szarvas számára optimális élőhely meglétének és a tudatos vadgazdálkodásnak köszönhető. A szarvas a megfelelő cserjeszintű dús tölgyeseket, liget- és szálerdőket, akácosokat kedveli, amelyek mezőgazdasági területekkel szabdaltak, biztosítva ezáltal a búvó és táplálkozó helyet is egyben.

Trófeája: az agancs, melyet a bikák évről évre váltanak. A világranglista első tíz helyezettjéből 5 Magyarországon került terítékre.

A gímbika vadászati idénye:

Gímbikára általában a párzási idejében, bőgésben vadásznak, amelynek vadászat idénye szeptember elsejével kezdődik. A dél-dunántúli megyékben általában már augusztus végén elkezdődik, míg az Északi-középhegységben általában csak szeptember első hete után kezdődik el,és természetesen ennek megfelelően szeptember végéig is elhúzódik. Ilyenkor a bikák óvatos magatartása megváltozik, ilyenkor bőgőkürt segítségével közelükbe férkőzhetünk. A bőgési időszak végeztével kezdődik a selejtbikák vadászata, mely január végéig tart. A gyengébb képességű bikák és tarvadak jellemzően ilyenkor kerülnek terítékre. Szarvastehén, -ünő, -borjú elejtésére a téli terelővadászatokon is sor kerülhet. Magyarországon az érmes trófeák aránya a kilövések számától függően 30-35%.

 Vadászati módok:

A vadászata történhet magaslesről, cserkelve illetve lovasfogatos barkácsolással kombinálva. Általában a hajnali és az alkonyati órák alkalmasak a nagyon kedvelt gyalogos cserkelésre.

Nemzetközi pontozás:

170,00 - 189,99 bronz
190,00 - 209,99 ezüst
210,00 - tól arany
Vadászati idény:
Golyóérett bika: szeptember 01. - október 31.
Selejtbika: szeptember 01. - január 31.
Tehén, ünő szeptember 1 - január 31.
Borjú szeptember 1 - február utolsó napja

MUFLON (OVIS MUSIMON)

Ez, a hazánkban nem őshonos faj Korzika és Szardínia szigetéről származik, innen telepítették be Európába. A Kárpát-medencébe 1868-ban a Nyitra megyei Gyimesre hozták be az első példányokat. Innen került a mai Magyarország területére, Füzérradvány környékére 1901-ben. Az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul.

Magyarországi elterjedése:

A betelepítés után legjelentősebb előfordulási helyei Magyarországon a Mátra, a Budai-hegység, a Börzsöny, a Bükk, a Pilis és a Vértes, valamint a Zempléni-hegység. A középhegységeink magassága optimális a muflon számára. Kedveli a kötött, köves talajokat, az idősebb erdőállományt, ahol legeléskor nagy távolságokra ellát. Leginkább a lombos erdőket kedveli, de fontos, hogy a csülök koptatására mindig találjon száraz és köves talajt. Mivel hegyvidéken él vadászatához igen jó állóképességre van szükség.

Trófeája a kosok fejét díszítő, folyamatosan növekvő tülkös szarv, az ún. csiga, melynek hossza akár a 100 cm-t is elérheti, körfogata nagyon ritkán pedig a 24 cm-t.  A csigán a szakaszos növekedésnek köszönhetően az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak. Ezek alapján a kosok életkora jól megállapítható.

A muflon vadászati idénye:

A vadászati szezon szeptember elsejével kezdődik. Az üzekedés október közepétől december végéig tart. Nagy élményt jelent az üzekedésben elejteni a kiválasztott muflonkost.

Vadászati mód:

A muflon leggyakrabban alkalmazott vadászati módja a cserkelés. A barkácsolás ritkán, csak az arra alkalmas területeken hozhat eredményt. Magaslesről történő vadászata vadföldeken járhat sikerrel. A vaddisznó mellett ez a vadfajunk is gyakori a vadaskertekben.

Nemzetközi pontozás:

185,00 – 194,99 bronz
195,00 – 204,99 ezüst
205,00 felett arany
Vadászati idény:
Muflonkos: szeptember 1 - február utolsó napja
juh, jerke: szeptember 1 – január 31.
bárány: szeptember 1 - február utolsó napja

VADDISZNÓ (SUS SCROFA)

A disznófélék családjának egyetlen európai képviselője a hazánkban is megtalálható vaddisznó, amely Európában, Ázsiában és Afrika északi részén őshonos, de betelepítették Észak- és Dél-Amerikába is.

Magyarországi elterjedése:

Hazánk legnagyobb létszámú nagyvadja leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegységben fordul elő, de ma már az Alföldön is egyre nagyobb létszámban jelen van. Élőhelye főleg a kiterjedt aljnövényzettel, nedves talajjal, ingoványokkal, mocsarakkal teli lomberdők. Megtalálhatóak a tűlevelű erdőkben, cserjés területeken, vízparti nádasokban. Jelenleg egyre nagyobb problémát okoz a lakott területeken való egyre sűrűbb megjelenése. A vegetációs időszakban nappali pihenőhelye sokszor a nagy kukorica- és napraforgótáblákban van, s ha vizet is talál ott, akkor betakarításig el sem hagyja azokat. Eső után a réteket, legelőket is kedveli, ahol puhatestűek után kutat.

A vaddisznó trófeája: a különösen fejlett agyara, vagyis szemfoga. A világranglista első öt helyezettjéből 2 Magyarországon került terítékre, és a jelenlegi világrekordot is hazánkban, Budakeszin ejtették el.

Vadászata:

Egyéni vadászatkor legelterjedtebb a lesvadászat, amely holdvilágnál és frissen esett hóban a legszebb. Viszonylag ritka, de nagyon embert próbáló és nagy élményt nyújtó vadászati mód a csapázás, amikor is a friss hajnali nyomokat követve próbáljuk meg vackán meglepni a pihenő vadkant. A vaddisznó kitűnő szaglása és hallása magas intelligenciával párosult, így minden vadász számára különösen érdekes vadászattal kecsegtet. A vaddisznóvadászat tetőpontja a hajtás. A kijelölt területen nagyszámú hajtó és hajtókutyák segítségével rendszerint 20-25 vadász számára rendezik. Szűkebb társaság kedvelt vadászata a terelés. Egyes területeken a vaddisznón kívül a dám- és a szarvastehén, -borjú és -ünő is lőhető. Ez a vadászat több kis területen, kevés vadásszal, kutyák nélkül történik. Disznóhajtást gyakran tartanak vaddisznós kertekben is, ahol a teríték akár az 80-100 db-ot is elérheti.

Nemzetközi pontozás:

110,00 – 114,99 bronz
115,00 – 119,99 ezüst
120,00 – tól     arany
Vadászati idény:
Vaddisznó egész évben lőhető.